Daj się oczarować afrykańskiej naturze i obserwuj dzikie zwierzęta w ich naturalnym środowisku - odkryj UGANDĘ »
Folklor i starożytne cywilizacje

Najprostsze tajskie curry

20 września 2016
Na naszych Slajdach z Wypraw zaserwowaliśmy Wam nasze ulubione tajskie curry. Zrobiło furorę i pytacie o przepis. Jest banalny - zobaczcie sami :)

Składniki na 4 porcje:

Pasta curry 30 g (żółta, czerwona lub zielona - w zależności od preferencji)

1 puszka mleczka kokosowego 400ml

2-3 ząbki czosnku

kawałek imbiru

kawałek trawy cytrynowej (można zastąpić suszoną)

1 cebula

1 papryka

1 średnia cukinia

1 brokuł (lub kalafior)

 

olej kokosowy

sok z limonki

cukier

sos rybny lub sos sojowy

sól i inne przyprawy do smaku

 

Przygotowanie:

1. Wszystko dokładnie myjemy, a następnie kroimy:
Czosnek, trawę cytrynową i imbir pokroić w małą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w duże kawałki. Cukinię obrać i pokroić w dużą kostkę.
Brokuł podzielić na małe różyczki

2. Podsmażamy:

Na dnie głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju kokosowego. Podsmażyć delikatnie czosnek, trawę cytrynową i imbir. Dorzucić cebulę, zarumienić. Dorzucić paprykę oraz cukinię, chwilę podsmażyć, dorzucić brokuł i smażyć jeszcze chwilę. Dodajemy pastę curry, mieszamy.

3. Gotujemy:

Dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy sokiem z limonki, trawą cytrynową (jeśli wcześniej jej nie daliśmy) i sosem rybnym lub sojowym. Gotujemy ok. 10 minut.

Podajemy z ryżem jaśminowym.

wskazówki:

Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj więcej pasty curry.

Jeśli lubisz łagodne curry, dodaj cukier i trochę wody.

Do curry świetnie pasuje też tofu lub kurczak - przyrządź je na osobnej patelni i dodaj w ostatniej fazie.