Wycieczka do Tajlandii, krainy lasów monsunowych i dzioborożców
Królestwo Tajlandii jest położone na Półwyspie Indochińskim i graniczy z Malezją, Mjanmą, Laosem oraz Kambodżą. Większą część powierzchni kraju zajmują niziny, choć na północy i zachodzie znajdziemy także pasma górskie o średniej wysokości 1500-2000 m n.p.m. Duży obszar Tajlandii ma dostęp do morza (Zatoka Tajlandzka na południu i Morze Andamańskie na zachodzie). Do kraju należy kilkaset wysp, w tym ciesząca się niezwykłym powodzeniem wśród turystów Phuket.
Wakacje w Tajlandii to świetna okazja do obserwowania z bliska tropikalnych roślin i dzikich zwierząt. Jeśli chodzi o roślinność, dominują tu gęste, podmokłe lasy monsunowe, w których natkniemy się m.in. na drzewa tekowe i sandałowe oraz hebanowce. W niższych warstwach rozgościły się paprocie, storczyki, lotosy, a także charakterystyczne dla tego rejonu świata kwiaty Rafflesia, czyli bukietnice. Wyjazd do Tajlandii daje również możliwość trekkingu po niesamowitych lasach bambusowych.
Będąc w Tajlandii, warto przyjrzeć się również unikalnej faunie. Napotkamy tu m.in. słonie indyjskie, tygrysy, łuskowce, tapiry, wiele gatunków krokodyli, małp, węży i ptaków (w tym niezwykłe dzioborożce). Niestety w wyniku intensywnej turystyki i związanej w nią działalności człowieka, wiele zwierząt można obserwować już jedynie w niewoli. Mówiąc o faunie Tajlandii, warto zwrócić uwagę na takich jej przedstawicieli, z którymi kontaktu lepiej unikać. Do niebezpiecznych zwierząt, występujących w tym rejonie, należą m.in.:
- małpy, które — nie bojąc się turystów — atakują np. po to, by wyrwać ludziom jedzenie, co może skutkować zadrapaniami lub pogryzieniem;
- komary, przenoszące takie choroby jak malaria czy denga;
- jadowite węże, pająki i skorpiony — na szczęście w Tajlandii jest ich stosunkowo niewiele;
- skolopendry, czyli bardzo boleśnie gryzące stawonogi;
- bezpańskie psy i koty oraz podchodzące podejrzanie blisko dzikie zwierzęta — Tajlandia jest krajem, w którym występuje wścieklizna.
O czym warto pamiętać przed wyjazdem do Tajlandii?
Niezależnie od tego, czy dołączamy do wycieczki z pilotem (takie cieszą się wśród naszych klientów szczególnym powodzeniem), czy bardziej interesują nas wyjazdy na zamówienie, jest kilka kwestii, które trzeba wziąć pod uwagę przed wyprawą. Oto wskazówki dotyczące przygotowań, przydatne zarówno podczas planowania krótszej podróży, jak i miesięcznego urlopu w Azji.
- Termin wyjazdu. Jeśli decydujemy się na wyjazd do tropikalnego kraju, jakim jest Tajlandia, pogoda panująca na miejscu należy do aspektów, które warto starannie przeanalizować. Co do wysokiej temperatury, w Tajlandii doświadczymy jej przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że okres polskiego lata i wczesnej jesieni, między majem a październikiem, to w południowo-wschodniej Azji pora deszczowa. Choć części osób taka pogoda nie przeszkadza w zwiedzaniu, większość wyjazdów z Kiribati Club w ten rejon świata odbywa się między styczniem a marcem oraz w październiku i listopadzie. Temperatura oscyluje wówczas w okolicy 30°C za dnia, a opady są rzadkością.
- Ważne dokumenty. Obywatelom Polski do wjazdu na teren Tajlandii wystarczy paszport, ważny minimum 6 miesięcy od daty przybycia. W przypadku podróży turystycznych, nie dłuższych niż 60 dni, nie ma obowiązku wizowego.
- Zdrowie. Aby wakacje w Tajlandii upłynęły spokojnie, warto przed wyjazdem wykupić ubezpieczenie podróżne, które zapewni sprawne, bezpłatne leczenie w razie wypadku lub choroby. Uczestnicy wycieczek z Kiribati Club nie muszą zaprzątać sobie głowy tym aspektem; ubezpieczenie jest wliczone w cenę podróży. Zachęcamy do zapoznania się z jego warunkami.
- Jeśli chodzi o szczepienia, żadne z nich nie są obowiązkowe. Przed wycieczką do Tajlandii zaleca się jednak przyjęcie szczepionek na dur brzuszny, WZW A i B, wściekliznę, żółtą febrę i malarię.
- Waluta Tajlandii. Na każdą zagraniczną wyprawę warto zabrać nieco gotówki. Obowiązująca waluta w Tajlandii to bat tajlandzki (THB). W praktyce najkorzystniej jest dysponować dolarami, które bez trudu wymienimy na miejscu w kantorze. Gdzieniegdzie akceptowana jest również zapłata w dolarach.
Smakowita Tajlandia — wakacje z kuchnią w tle
Jedną z atrakcji Tajlandii, uwielbianą przez uczestników naszych wypraw, jest tajska kuchnia. Bazujące na świeżych warzywach i egzotycznych owocach, obficie przyprawione potrawy uchodzą za pożywne i zdrowe. Jeśli dodamy do tego dobre mięso lub owoce morza oraz doskonałej jakości ryż, trudno nie mieć apetytu na któryś z tajskich specjałów. W czasie wyjazdów z Kiribati Club do Tajlandii i graniczących z nią krajów jest okazja skosztować takich przysmaków jak:
- Zupa Tom Yum – na bazie krewetek, z chilli, trawą cytrynową i sokiem z limonki. Przenikają się w niej smaki kwaskowy i pikantny, a makaron ryżowy nadaje nieco łagodności.
- PadThai – znany i uwielbiany na całym świecie smażony makaron z woka, podawany z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą tamaryndową i sosem rybnym. Danie jest szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełne bogactwa smaków i tekstur.
- Som Tam – jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej, znane również jako zielona sałatka papaja. Jest to potrawa o wyrazistym smaku, łącząca w sobie słodkie, kwaśne, słone i ostre nuty. W jej składzie, oprócz papai, można znaleźć papryczki chilli, czosnek, pomidory, orzeszki ziemne i fasolkę. Całość doprawia się sosem rybnym i sokiem z limonki.
- Gaeng Phed – rodzaj potrawy z grupy curry — tzw. czerwone, najostrzejsze z podstawowych curry, swój kolor zawdzięcza papryczkom chili. Czerwone curry jest intensywnie aromatyczne i zazwyczaj zawiera mleko kokosowe, które łagodzi ostrość potrawy.
- Gaeng Keow Wan – średnio ostre curry, o jasnym, zielonym kolorze, który pochodzi od zielonych papryczek chilli i świeżych ziół. Zielone curry jest kremowe dzięki mleku kokosowemu, a jego smak jest bardziej ziołowy i świeży w porównaniu do czerwonego curry.
- Gaeng Kari – najłagodniejsze ze wszystkich rodzajów curry, zabarwione na żółto przez kurkumę i curry w proszku. Ma lekko słodkawy smak. Kucharze do tej azjatyckiej potrawy dodają często uwielbiane przez większość Europejczyków ziemniaki oraz cebulę.
- Gaeng Jued, zupa, tym razem dla jaroszy. Jej główne składniki to tofu, marchew, grzyby oraz kiełki fasoli.
- Inspirowane kuchnią birmańską Khao Soi – jajeczny makaron serwowany z kremowym żółtym curry.
- Gai Tod, popularna potrawa „street food”. To podawane z pikantnym sosem, a wcześniej obtoczone w mące ryżowej i usmażone na złoto kawałki kurczaka.
- Mango Sticky Rice (po tajsku: Khao Niew Mamuang) to jedno z najpopularniejszych tajskich deserów, które zachwyca prostotą i wyjątkowym połączeniem smaków. To deser na bazie kleistego ryżu, podawanego z soczystym mango i kremowym sosem kokosowym, łączący słodkie, owocowe i lekko słone nuty.
- Owoce. Sprzedawane na ulicznych straganach, kuszące niezwykłymi kształtami, kolorami, aromatyczne i soczyste. Do najchętniej próbowanych przez turystów należą durian, smoczy owoc, rambutan, marakuja czy największy owoc świata – jackfruit.
„Street food” to w Azji element kultury i trudno wyobrazić sobie wakacje w Tajlandii bez próbowania rozmaitych przysmaków wprost z ulicznych straganów, budek i wózków z jedzeniem. Niestety, choć zdarza się to rzadko, prócz fantastycznych wspomnień kulinarnych, w ten sposób można przywieźć z wyprawy także zatrucie pokarmowe. Jakich zasad przestrzegać, aby móc bezpiecznie rozkoszować się ulicznym jedzeniem w Tajlandii?
- Wybierajmy takie stragany czy budki, przed którymi widać miejscowych. Jeśli w jakimś miejscu stołują się Tajowie, na pewno jest to sprawdzony punkt.
- Zdecydowanie lepiej korzystać ze straganów znajdujących się w głębokim cieniu – jest mniejsze prawdopodobieństwo, że serwowane z nich pożywienie leżało wiele godzin na słońcu.
- Pijmy wodę butelkowaną i raczej starajmy się unikać napojów serwowanych z lodem, który może być przygotowany z nieprzefiltrowanej wody kranowej.
Stosując się do tych kilku prostych reguł, mamy duże szanse odbyć całą wycieczkę do Tajlandii i cieszyć się doskonałymi smakami bez obaw.