Nie zawsze możemy sobie pozwolić na jedzenie w restauracjach lub hotelach – ze względu na lokalizację bądź finanse. Warto jednak zadbać, aby nasz jadłospis podczas podróży nie opierał się wyłącznie na produktach przetworzonych i bezwartościowych pod względem wartości odżywczych.
Jak odpowiednio przygotować posiłki na podróż?
Wszystko zależy od tego, gdzie spędzamy podróż i jak intensywne zwiedzanie planujemy. Jeśli miejsce, w którym się zatrzymaliśmy, oferuje dostęp do kuchni, możemy każdego ranka przed wyjściem przygotować pożywne śniadanie i zaopatrzyć się w prowiant na dany dzień. Inaczej sprawa ma się w hotelach. W tym wypadku warto zastanowić się nad dokupieniem śniadania do noclegu, które zjemy przed wyjściem i zaopatrzyć się w pożywienie na dany dzień. Przede wszystkim pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu i wybierajmy produkty, które nie obciążają układu pokarmowego. Zadbajmy również o zdrowe przekąski – owoce, warzywa, batony musli. Pamiętajmy o zaplanowaniu posiłków – pomyślmy o odpowiedniej dla siebie ilości oraz godzinach jedzenia. Mimo napiętego planu jedzmy regularnie.
Na co uważać podczas posiłków na wakacjach?
Przygotowując plan żywienia podczas podróży indywidualnej, uważajmy na produkty wzdymające, przeczyszczające i powodujące zaparcia. Bazujmy na naszych doświadczeniach, ale starajmy się wystrzegać kapusty, fasoli, brokułu, suszonych śliwek i fast foodów. Ponadto uważajmy na produkty, które spożywane w dużych ilościach powodują odwodnienie – mocna kawa i herbata oraz alkohol.
Zachowujmy szczególną ostrożność w przydrożnych barach. Warto korzystać ze swojej intuicji i być uważnym. Zwracając uwagę na poziom higieny osobistej obsługi baru oraz najbliższego otoczenia, a także unoszący się w pomieszczeniu zapach oraz wygląd serwowanego jedzenia, możemy uchronić się od zagrożenia zatruciem pokarmowym.