Terminy i ceny
- termincena
- termin:01.02 - 16.02.2025cena:3 390 EUR + 1 000 PLNRezerwuję
- termin:01.03 - 16.03.2025cena:3 390 EUR + 1 000 PLNRezerwuję
- termin:08.11 - 23.11.2025cena:3 390 EUR + 1 000 PLNRezerwuję
Z tej wycieczki do Wietnamu wrócicie bogatsi o świetne przepisy na dania azjatyckie i umiejętności ich przyrządzenia. Zaczniemy od próbowania lokalnych przysmaków - zarówno w znanych restauracjach, jak i na ulicznych stoiskach. Gdy już rozsmakujemy się w kuchni wietnamskiej przystąpimy do akcji - lekcji gotowania. Odwiedzimy lokalny targ w poszukiwaniu najlepszych składników, aby następnie pod czujnym okiem fachowców nauczyć się gotować legendarne zupy, przyrządzać rewelacyjne sajgonki czy banh xeo - ryżowe naleśniki z farszem. Dodajcie do tego hektolitry świeżego soku z owoców, jedną z najlepszych kaw na świecie, egzotyczne owoce, przepiękną zatokę Bai Tu Long, klimatyczne Hoi An, tętniący życiem Sajgon i wiejskie krajobrazy delty Mekongu - oto nasz przepis na udane wakacje!
Wylot z Polski i przylot kolejnego dnia do stolicy Wietnamu - Hanoi. Spacer po starówce (Old Quarter) i wokół jeziora Hoan Kiem.
Wieczorem udamy się na odkrywanie smaków azjatyckich w jednej ze znanych restauracji stolicy. Początek naszej przygody z wietnamskim jedzeniem rozpoczniemy z przytupem i na wysokim poziomie, ale spokojnie - dojdziemy też do ulicznych przysmaków!
Jeśli chcesz wylecieć z innego portu lotniczego, skontaktuj się z nami!
Jedziemy do portu w Halong City, skąd rozpoczynamy dwudniowy rejs po zatoce Bai Tu Long. Położona na północ od znanej zatoki Halong, Bai Tu Long jest równie malownicza, przy dużo mniejszej ilości odwiedzających. Po zaokrętowaniu ruszamy w kierunku widocznych na horyzoncie ostańców wapiennych, zajadając lunch złożony z lokalnych przysmaków.
Płynąc będziemy podziwiać magiczne skały wystające ponad taflę wody. Zatrzymamy się w wyznaczonym miejscu zatoki gdzie będziemy mogli eksplorować okolicę na kajakach, kąpać się lub plażować, w zależności od preferencji. Nocujemy w kajutach na łodzi.
Po śniadaniu odwiedzimy jedną z jaskiń wydrążonych w wapieniu , z których słynie zatoka. Płynąc z powrotem do pośród malowniczych ostańców będziemy mieli okazję spróbować naszych sił w zwijaniu sajgonek, które będą częścią naszego pożegnalnego lunchu na pokładzie dżonki.
Po południu przyjazd do Hanoi. Chętni wieczorem mogą udać się na spektakl w Teatrze Wodnych Lalek (ok. 5 USD). Jest to tradycyjny teatr wietnamski, charakterystyczny dla regionu północy kraju i unikalny na skalę światową.
Po śniadaniu pojedziemy na całodniową wycieczkę w okolice Ninh Binh. Tutaj wsiądziemy do łódek i popłyniemy w ok. 2,5h spływ pośród pól ryżowych i gór, przepływając przez jaskinie i podziwiając jeden z najpiękniejszych krajobrazów Wietnamu. Lunch zjemy w lokalu, który słynie z lokalnych przysmaków. Następnie przejazd do punktu widokowego. Po pokonaniu 486 schodów wejdziemy na szczyt góry, skąd rozciągają się panoramiczne widoki okolicy. Powrót do Hanoi ok. 18 i czas wolny.
Rano w końcu przyjrzymy się z bliska najważniejszym miejscom stolicy Wietnamu. Udamy się na Plac Ba Dinh gdzie znajduje się Mauzoleum założyciela współczesnego Wietnamu Ho Chi Minha. Zobaczymy Van Mieu (Świątynia Literatury) miejsce kultu Konfucjusza, oraz przejdziemy się po przyjemnym parku otaczającym jezioro Hoan Kiem i odwiedzimy świątynie Ngoc Son stojącą na małej wysepce na jeziorze.
Po południu ruszymy w dalszą drogę. Transfer na lotnisko i przelot do Hue. Zakwaterowanie i odpoczynek przed następnym intensywnym dniem.
Po śniadaniu udamy się na zwiedzanie Cesarskiego Miasta - ogromnej cytadeli, na terenie której niegdyś mieścił się dwór cesarski z Purpurowym Miastem, na kształt Zakazanego Miasta w Pekinie. Załóżcie wygodne buty - teren jest rozległy i czeka nas trochę chodzenia. :)
Wieczorem ruszymy na Street Food Tour. Kuchnia centralnego Wietnamu uznawana jest za najbogatszą smakowo w całym kraju.
Po śniadnaiu ruszymy na zwiedzanie cesarskich grobowców. W rzeczywistości są to rozległe pałace z ogrodami o oryginalnej architekturze.
Po południu przejedziemy z Hue do Hoi An jedną z najbardziej malowniczych dróg w tej części Azji. Po drodze zatrzymamy się w kilku ciekawych punktach na trasie, m.in. Hai Van Pass - przełęczy z pięknymi widokami na morze.
Wieczorem spacer po Hoi An w poszukiwaniu nowych smaków.
Zwiedzanie Hoi An, starego chińskiego portu obfitującego w ogromną ilość restauracji. Zajrzymy do światyń i domów kupieckich, zobaczymy też jedyny w swoim rodzaju kryty most japoński. Dla niestrudzonych wieczorem degustacja połączona z lekcją gotowania typowych potraw dla tej części Wietnamu (koszt ok. 20 USD).
Pora nauczyć się gotować kilka potraw, które do tej pory tylko smakowaliśmy. Rano udamy się na lokalny targ, zapoznamy się z ziołami i warzywami używanymi w kuchnii środkowego Wietnamu i zrobimy zakupy. Następnie wsiądziemy do ogromnych okrągłych koszy, które miejscowi rybacy tardycyjnie używają do połowów. Po krótkim spływie po kanałach i prezentacji mistrzowskich umiejętności wiosłujących udamy się do kuchni na lekcję gotowania. Przyrządzimy kompletny posiłek - od przystawki do deseru.
Po południu czas wolny na relaks np. na pobliskich plażach.
Dalsze zwiedzanie uroczego Hoi An. Chętni wcześnie rano udadzą się na wycieczkę do ruin My Son - ważnego ośrodka religijnego królestwa Champa, lub na przejażdżkę rowerem pośród pól ryżowych. Jeśli pogoda będzie sprzyjać, możemy wybrać się na wycieczkę do Ba Na Hills z robiącym furorę w Internecie Złotym Mostem. Można też poleniuchować na pobliskich plażach, poszaleć na zakupach w jednym z licznych sklepików z pamiątkami i ubraniami, lub napawać się niepowtarzalnym klimatem Hoi An. Spokojnie, nie musicie się decydować teraz - nasz pilot/pilotka pomogą Wam zagospodarować czas na miejscu.
Przelot do Sajgonu, zwiedzanie miasta. Wstąpimy do Muzeum Pozostałości Wojennych dowiedzieć się nieco więcej o najdłuższej wojnie XX wieku. Przejdziemy się koło pałacu Reunifikacji, katedry Notre-Dame, budynku poczty oraz ulicą Dong Khoi, przy której mieszczą się najpiękniejsze kolonialne budynki w mieście. Spacer zakończymy na deptaku przed ratuszem miejskim, gdzie można również upolować uliczne przysmaki.
Wieczorem chętni mogą udać się na szaleńczy street food tour motorkami (jako pasażerowie) po mieście w poszukiwaniu ulicznych rarytasów. Może uda nam się skosztować grillowane jedwabniki, żabę curry, kaczy embrion czy przegrzebki...
Gwarny Sajgon zostawiamy za sobą i jedziemy do najpiękniejszego regionu delty Mekongu - Ben Tre. Tutaj, pływając łodziami po odnogach i kanałach Mekongu, zapoznamy się z lokalnym życiem mieszkańców, rzemiosłem i uprawami. Następnie przejazd na nocleg do homestayu - zatrzymamy się na wsi u lokalnej rodziny w domu przystosowanym do przyjmowania gości. Spacer po okolicy pośród pól ryżowych lub relaks w hamaku z sielskimi widokami. Wieczorem wspólne gotowanie i kolacja.
Drugiego dnia po śniadaniu dalsze odkrywanie wiejskiej okolicy i poznawanie mieszkańców delty. Następnie powrót do Sajgonu.
Rano czas na zrobienie zakupów – w końcu będziecie potrzebować lokalnych przypraw, aby już w domu przyrządzić wszystkie poznane dania. W zależności od godziny wylotu, chętni mogą udać się na półdniową wycieczkę do tuneli Cu Chi (koszt ok. 30 USD)
Żegnamy się z Wietnamem i jego genialną kuchnią. Transfer na lotnisko i wylot.
Przylot do Polski. Pożegnanie z pilotem na lotnisku w Warszawie. Zakończenie wyprawy.
Ubezpieczenie podróżne Signal Iduna:
1 000 PLN
Pobyt wymaga przedłużenia wyprawy o 2 dni:
15 dzień: PRZELOT NA PHU QUOC i ODPOCZYNEK NA PLAŻY
Transfer na lotnisko w Ho Chi Minh City i przelot na wyspę Phu Quoc. Transfer do hotelu.
16 dzień: ODPOCZYNEK NA PLAŻY
Czas na odpoczynek na plaży, owoce morza i relaks! A jeśli wylegiwanie się na białej plaży pod palmą nie jest dla Was, wsiadajcie na skuter i jedźcie odkrywać zakamarki wyspy, lub okoliczny archipelag wysp An Thoi.
17 - 18 dzień: WYLOT DO EUROPY
Drugiego dnia po południu przelot do Ho Chi Minh City, przylot do Polski dzień później.
Koszt 350 EUR/os (pokój twin lub double) lub 450 EUR/os (pokój single).
W cenie: 2 noclegi na wyspie Phu Quoc w hotelu przy plaży, transfery lotniskowe, przeloty wewnętrzne Ho Chi Minh - Phu Quoc - Ho Chi Minh.
Każdorazowo potwierdzamy możliwość zorganizowania wycieczki w podanym terminie i cenie.
Koszt około 15 USD
Koszt około 10 USD.
Koszt od około 30 USD.
Koszt około 25 USD.
Koszt od około 70 USD.
Koszt około 45 USD.
Koszt około 15 USD.
Obywatele polscy zamierzający odwiedzić Wietnam obowiązani są posiadać paszport ważny min. 6 miesięcy od wjazdu do Wietnamu oraz wizę wietnamską.
O wizę do Wietnamu można ubiegać się w urzędach konsularnych tego kraju, np. w Warszawie. Koszt wizy jednokrotnego wjazdu wynosi ok. 200 PLN, płatne w Ambasadzie.
O wizę można ubiegać się również za pośrednictwem Internetu (tzw. e-wiza). Wiza elektroniczna uprawnia do jednokrotnego wjazdu do Wietnamu w celach turystycznych. E-wiza może zostać wydana na okres czasu nie dłuższy niż 30 dni. Na podstawie e-wizy Urząd Kontroli Ruchu Granicznego Wietnamu wystawia na przejściu granicznym pozwolenie na pobyt.
E-wizę można wykupić pod poniższym linkiem, koszt około 26 USD, czas oczekiwania 3 dni robocze.
Po otrzymaniu wizy proszę wydrukować dokument i wziąć go na wyjazd.
Do uzyskania wizy potrzebne są skany paszportu i zdjęcia (w formacie .jpg).
Płatności za wizę dokonuje się kartą kredytową.